LEREN DUIKEN

Het is niet makkelijk uit te leggen waarom duiken een echte passie kan worden. Is het de gewichtsloosheid? Het zachte licht en de rust onder water? De vissen die naar je toekomen in plaats van weg te vluchten?
Voor sommigen is het eerder de technische kant van het verhaal, met speciale mengsels diep duiken naar wrakken van schepen op de Noordzee.

Het is in elk geval iets bijzonders waar niet-duikers zich niet zoveel bij kunnen voorstellen.

KAN IEDEREEN DUIKEN?

Bijna iedereen kan duiken. Je start je duikcarrière met een medische controle door je huisarts of sportarts. Als die een go geeft, kan je beginnen. In onze club is de minimumleeftijd 14 jaar, er is geen maximumleeftijd. Graag in het water zijn is natuurlijk wel een voorwaarde.

Duiken, net als elke andere sport, is wel een belasting op je lichaam. Hoe beter je conditie, hoe veiliger het wordt. Maar er zijn veel gradaties in het duiken: naar visjes kijken op 7 meter diep of op de bodem van de Noordzee naar een scheepswrak gaan zoeken op 40 meter diepte.

Het medisch attest dat je dokter dient in te vullen kan je hier downloaden.

Verloop van je duikcarrière

Hoe lang duurt het voor je vissen voor je duikmasker krijgt als beginnend duiker? Dat hangt natuurlijk af van je eigen inzet, maar in het ideale geval ben je tegen de zomer 1* duiker als je in januari start en de zomer erop 2*-duiker. Maar wat betekent 1* en 2*?

 • 1*: 1-sterduiker. Duikniveaus worden bij onze federatie met sterren aangeduid. Als je begint ben je dus een kandidaat om het eerste niveau te bereiken, de 1*. Om dit niveau te halen moet je bepaalde vaardigheden aankunnen in het zwembad. Dat kan al na een paar trainingen. Zo moet je ondermeer 100m kunnen zwemmen en onder water je duikbril kunnen leegblazen. Vervolgens nog een theorieles en dan kunnen we bekijken of je bepaalde vaardigheden in buitenwater hebt, zoals basisnavigatie en 50m vinzwemmen. Als dat in orde is ben je na 5 duiken 1* duiker en heb je een volwaardig diploma. Je mag duiken met instructeurs of 4*-duikers en je mag (maar moet niet) naar 20m diep. Als je in januari start ben je makkelijk 1*-duiker tegen de maand mei. Op zich kan het nog sneller, maar het is soms wachten op een voldoende hoge buitenwatertemperatuur.

 • 2*-duiker: 2-sterduikers kunnen in principe zichzelf behelpen onder water. Ze mogen naar 30 meter diep onder begeleiding van een 3*-duiker of onder bepaalde voorwaarden ook met een andere 2*-duiker het water in. Hiervoor moet je wel een zwembadexamen, een theorie-examen en buitenwaterproeven doen. Hierbij word je begeleid door onze instructeurs en trainers. Ze geven avondlessen en drillen de oefeningen tijdens de zwembadtrainingen. Zo is het halen van het 2*-niveau voor niemand een probleem. In het buitenland kan je met 2* bijna alle leuke plekken gaan bekijken. Reken op een maand of 6 om dit niveau te halen.

 • 3*-duiker: 3-sterduikers zijn zelfstandige duikers die duiken kunnen plannen tot 40 meter diep. Zij mogen binnen die dieptelimiet in alle omstandigheden duiken, ook bij stroming, 's nachts, bij slechte zichtbaarheid etc. Wrakken op de Noordzee zijn geen probleem meer. De proeven om hier te geraken zijn wat zwaarder uiteraard: 1000m vinzwemmen met volledige uitrusting, duikleidingen op diepte, kompasproeven en uiteraard weer een zwembad- en theorie-examen. Het kan op 6 maanden maar de meesten doen er iets langer over. Je kan ook maar aan dit niveau beginnen als je voldoende duikervaring hebt, zowel op diepte, in stroming als bootduiken.

 • 4*-duiker: 4-sterduikers hebben geen dieptelimiet meer. De voorwaarden en de proeven zijn weer wat zwaarder. Om eerlijk te zijn stoppen de meeste duikers bij 2* of 3*, en dat is om te genieten van het duiken ruim voldoende. Maar er zijn duikers die zich extra willen inzetten voor anderen en dan passeer je 4* op weg naar instructeur.

 • Nitroxduiker: Lucht met extra zuurstof erbij wordt nitrox genoemd. Het heeft bepaalde voordelen en in het buiteland wordt het op sommige locaties sterk aangeraden door de lokale duikscholen. Basisnitrox zit echter inbegrepen in je 1*-brevet, dus dat is in orde. Gevorderd nitrox, waarbij je met 2 gasmengsels tegelijk kan duiken, bieden wij ook aan.

 • I*, I** en I***: 1-, 2-, en 3* instructeurs mogen diploma's uitreiken. Je begint uiteraard pas aan dit niveau als je een ervaren duiker bent. Om aan instructeur te beginnen moet je zowel 4*-duiker als Assistent Instructeur zijn.

 • Technische duikers: naast lesgeven als instructeur kan je ook de eerder technische duikrichting opgaan. Je duikt dan met verschillende gasmengsels tegelijk om sneller te decompresseren of je gebruikt een rebreather. Deze niveaus worden op federatieniveau georganiseerd, maar binnen de club kan je hier zeker meer informatie over krijgen.
 • Wat zijn de kosten?

  Duiken klinkt als een dure hobby, maar de kost is vergelijkbaar met andere sporten waar materiaal voor nodig is zoals wielrennen.
  Hoe duur het wordt, bepaal je grotendeels zelf. Maar er zijn vaste kosten aan verbonden zoals lidgeld, homologatiekosten en medische check up. Bemerk dat lidgelden en dergelijke per jaar kunnen veranderen. Er zijn jaarlijkse kosten en kosten die je maakt bij de start van je duikcarrière of als je een diploma wil halen. We zetten ze even voor je op een rijtje.

 • 150 euro lidgeld voor een jaar (januari tot januari, inbegrepen zijn buitenduikverzekering, zwembadtoegang, etc). Echter, als je in september start, betaal je meteen lidgeld voor anderhalf jaar, zijnde 200 euro. Dan ben je lid tot december van het jaar erop.
 • 40 euro startpakket: zijnde een cursusboek, duikboek voor brevetten, logboek, medische fiche en boekje met algemene informatie over afspraken
 • Je medische keuring: dat kan bij je huisarts als je jonger bent dan 45 jaar. Vanaf die leeftijd moet je om de 5 jaar naar een sportarts voor een EKG onder belasting. Tussendoor mag de huisarts ook.
 • De eerste lessen kan je duikbril, loodgordel, snorkel en vinnen van de club gebruiken. Je zal na een aantal weken als alles goed gaat wellicht je eigen materiaal willen. Reken op ongeveer 100-150 euro voor goed materiaal. Maar die kost doe je pas als je zeker bent dat het iets voor jou is.
 • Per diploma zijn er homologatiekosten. Die kosten gaan naar de nationale federatie want zij leveren het internationaal erkende diploma af. Dat kost voor het eerste niveau 125 euro, te betalen als je aan de opleiding start (het tweede niveau kost 65 euro).
 • Voor sommige duiklocaties heb je een vergunning nodig. Voor de put van Ekeren kost 10 euro per jaar. Op andere locaties zoals in steengroeves betaal je per duik, vb 2€. Op duiklocaties in Zeeland duik je gratis.   
 • Na de duik moet je persluchtfles opnieuw worden gevuld. Dat kost ook een paar euro.
 • Dan zijn er natuurlijk nog de materiaalkosten om buiten te kunnen duiken. Die doe je pas als de zwembadtrainingen achter de rug zijn. Er is materiaal dat je van de club kan huren, en materiaal op maat dat je zelf moet kopen. De kostprijs is moeilijk te geven, the sky is the limit. Maar reken op een paar honderd euro om te starten. De ervaren duikers helpen je met plezier op weg. Zei ik al dat duiken een teamsport is? Wat je nodig hebt om je eerste buitenduik te doen is het volgende. En ik geef even een minimumprijs op om een idee te krijgen.

 • Duikpak: zelfs in de zomer is het water te koud om in je zwembroek te duiken. Een neopreen pak beschermt je tegen het koude water. Hoe dikker het pak, hoe vroeger in het seizoen je kan beginnen duiken. Reken op 7mm dik of een dubbele 5mm, dat ligt rond de 250-400 euro. De pasvorm is veel belangrijker dan het merk, het moet goed aansluiten.
 • Je moet ook voeten en handen warm houden, dus laarsjes en handschoenen zijn een noodzaak. hiervoor ben je enkele tientallen euro kwijt.
 • Een masker, snorkel en vinnen heb je al van het zwembad. Helaas passen zwembadvinnen enkel op blote voeten, dus buitenwatervinnen horen ook op de aankooplijst. 40-100 euro.
 • Om te duiken heb je nog een persluchtfles, een drijfsysteem (jacket genaamd) en ademautomaten nodig. Die huur je van de club voor 5 euro per week. Zelf kopen kan natuurlijk ook, maar is in het begin niet nodig.
 • Ook niet nodig in het begin, maar op termijn wel: een duikcomputer die duiktijd en diepte aangeeft en berekent hoe snel en tot waar je mag stijgen. Een eenvoudig maar prima model kost een 200 euro, maar dat kan flink oplopen als je veel opties wil.
 • Een kompas is ook handig om te navigeren onder water. 60-100 euro.
 • Aangezien het water soms troebel is, of we op avonden duiker hebben we ook een duiklamp nodig. Een eenvoudig maar goed model kost ongeveer 100 euro.
 • Duiken in België en Nederland

  Als club gaan we regelmatig duiken in België en Nederland. In ons land zijn dat bijvoorbeeld het stuwmeer Barrage de l'Eau d'Heure, de steengroeven in de Ardennen of de zandgroeve in Ekeren. Als club organiseren we duiken in het weekend en in de zomer ook op avonden. Eenmaal je meer ervaren bent, vraag je gewoon je vrienden om samen te gaan duiken. En denk maar niet dat het hier saai is. De soortenrijkdom van het Zeelandse onderwaterleven is even groot als dat van de Middellandse zee.

  Aan de kust van de Oosterschelde zijn tientallen plaatsen waar gedoken kan worden: met en zonder stroming, diep en ondiep. Ook het Grevelingenmeer is een favoriete duiklocatie. De oude rotten vertellen je er graag meer over.